Lintjesregen in Fryslân: deze Friezen zijn onderscheiden

26 apr 2017 - 12:02

88 Friezen hebben woensdag een lintje gekregen. Volgens traditie worden op de dag voor Koningsdag de lintjes uitgereikt. In totaal zijn 82 Friezen benoemd als lid in de Orde van Oranje-Nassau en 6 Friezen zijn zelfs benoemd als ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nog meer cijfers: bij de koninklijke onderscheidingen zijn 28 vrouwen en 60 mannen.

Bekende Friezen

Een paar bekende namen zijn Age Veldboom (64) uit Aldegea, van het Skûtsjemuseum en schaatser en Vlielander Jan Houter (73). Ondernemer Geesje Duursma (44) uit Burgum is benoemd als ridder. Ze is tegelijkertijd ook de jongste. De oudste is Jikke Oord (88) uit Gorredijk. De meeste kans op een lintje maken mensen die boven de 60 en 70 jaar zijn, in totaal is deze groep goed voor 65 van de 88 lintjes.

Drukte in Súdwest-Fryslân

In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn de meeste lintjes uitgereikt: 15. In Achtkarspelen, De Fryske Marren en Smallingerland was het ook druk met elk acht onderscheidingen. Opvallend was het grote aantal op de Waddeneilanden: Schiermonnikoog (5), Terschelling (5) en Vlieland (2). Maar in twee Friese gemeenten was er niets te doen, dat was in Littenseradiel en op Ameland.

Kijk hier voor het volledige overzicht van alle mensen die een lintje hebben gekregen.

Op het kaartje staan, in samenwerking met de Leeuwarder Courant, alle lintjes aangegeven met daarbij de verdiensten en prestaties van de lintjesdragers.

Trefwoorden: 
lintje lintjesregen
(Advertentie)
(Advertentie)