Wat te doen met Waddenplastic?

24 apr 2017 - 14:36

Afvalverwerkingsbedrijf Suez onderzoekt het recyclen van plastic uit de Waddenzee. Op het Wad is veel plastic afval te vinden. Kanalen, rivieren en het IJsselmeer wateren af op het Wad, en boven de eilanden is een drukke vaarroute. Van beide kanten komt plastic afval het Waddengebied in. Afgelopen vrijdag is plastic verzameld voor een proef op de grote zandplaat Het Rif tussen Schiermonnikoog en Ameland. Het is de bedoeling dat er van het opgezochte plastic nieuw materiaal gemaakt wordt.

Nienke Dijkstra van de stichting Doe eens Wad vecht al jarenlang tegen het plastic probleem op het Wad. Volgens haar is het moeilijk om de partijen hierbij te betrekken "Maar aflgelopen jaar begint het te komen dat mensen het zien, want mensen in het veld zien het ook”, vertelt ze. “Niemand weet echt wat we er mee moeten en daardoor lijken mensen ook bang om het aan te pakken”.​ De samenwerking met Suez is dan ook goed nieuws. Het bedrijf maakte in Frankrijk van strandplastic shampooflessen. Wat er precies mogleijk is met het plastic van het Wad wordt nu onderzocht.

Niet wat het lijkt

Het Rif is een populaire plaats voor vogels, en op het eerste gezicht lijkt de plaat schoon. Toch zijn er stukjes plastic op het kleine eiland te vinden, zoals balonnen, visnetten en snoeppapiertjes. Maar ook grotere zaken zoals stofzuigerslangen en zelfs een stuk van een F16. Kuikentjes raken verstrikt in plastic en vogels eten het plastic op en kunnen daardoor ziek worden of zelfs doodgaan. Het grote probleem met plastic is dat het nooit verdwijnt. Plastic wordt alleen maar kleiner, tot het in de magen van vissen belandt en dan uiteindelijk ook bij ons op het bord.

Trefwoorden: 
Sita waddengebied milieu
(Advertentie)
(Advertentie)