Ondergedoken in Fryslân: Salo Muller heette Japje Mulder

23 apr 2017 - 12:25

Als verzorger bij Ajax werd Salo Muller bijna net zo beroemd als Johan Cruijff, Sjaak Zwart en Rinus Michels. Het is minder bekend dat hij een onderduikverleden in Fryslân heeft. De ouders van Salo Mulder werden opgepakt en naar de Hollandse Schouwburg gebracht. Salo zat op school. Zijn oom haalde hem op en nam hem yn huis. Mar bij een razzia werd hij ontdekt en hij werd ook naar de Hollandse Schouwburg gebracht. Daar zag hij zijn ouders op het podium staan.

Het was de laatste keer dat hij hen zag. De toen 6-jarige Salo werd naar de creche tegenover de Schouwburg gebracht. Nadat hij daar vier dagen huilend had dorgebracht, is hij opgehaald en naar zijn eerste onderduikadres in Amsterdam gebracht. Het was het begin van een lange serie onderduikadressen. Steeds moest hij weer vertrekken omdat er kans op verraad was of omdat hij werd mishandeld door zijn onderduikouders. Uteindelijk belandde hij in Ureterp en werd hij omgedoopt in "Japje Mulder" omdat Salo een veel te Joodse naam was.

Onder de vloer slapen

Ook in Urerterp dreigde verraad en hij werd naar Frieschepalen gebracht, op een boerderijtje vlak bij Trimunt waar veel Duitse soldaten waren gelegerd. 's Nachts moest hij regelmatig onder de vloer bij de ratten en de muizen slapen omdat de Duitse soldaten dan een feestje bouwden op zijn onderduikadres. Eén van de Duitsers wist dat er een Joods jongetje op de boerderij was en waarschuwde de boer.

Terug naar Ureterp

Salo ging weer terug naar Ureterp en kwam bij 'omke en beppe', zijn laatste onderduikadres. Bij 'omke en beppe' had hij het goed. "Het waren lieve mensen", zegt hij over hen. Salo Muller is nu 81 jaar en weer terug in Amsterdam. De oorlog is er nog steeds: Hij heeft verlatingsangst, is bang in het donker en heeft een aantal kwalen, zowel echte als ingebeelde. .

Het onderduikverhaal van Salo Muller in Ureterp en Frieschepalen is zondag 23 april te horen in Buro de Vries. 'Underdûkt yn Fryslân" is een project van Tresoar, Wij van PS en Omrop Fryslân. Meer informatie is te vinden op de webside van het project.

(Advertentie)
(Advertentie)