Openluchtzwembaden weer open, ondanks het koude weer

22 apr 2017 - 06:45

Buiten is het 12 graden, maar dit weekeinde openen toch de eerste openluchtzwembaden hun deuren. De week van Koningsdag is traditioneel het begin van het nieuwe zwemseizoen. Zaterdag gaan al twee zwembaden open. De Klomp in Wommels en De Haulewelle in Haulerwijk. Weer of geen weer.

"Wij hebben een verwarmd bad dat nu zo'n 24 graden warm is. Wij verwarmen ons bad met gas, zonnecollectoren en houtpallets, maar er staat niet dag en nacht een mannetje pallets in de kachel te gooien, hoor. Het is een volautomatisch systeem", zegt Alien Okkema van het zwembad in Wommels. Er wordt al vier weken gewerkt aan de opening van zondag. Dorpsgenoot en paralympisch zwemster Lisette Bruinsma opent haar persoonlijke baan in De Klomp. Ook wordt de nieuwe speelplaats voor peuters geopend.

Een ander zwembad dat dit weekeinde open gaat is De Haulewelle in Haulerwijk. Ook hier is het zwembadwater 24 graden met dank aan zonnepanelen en een cv-ketel. Lambert van Dijk verwacht nog geen geen stormloop. "Eigenlijk verwachten wij niet zoveel mensen, zaterdag rekenen we op 150 bezoekers. Dat zijn niet alleen de 'diehards', maar ook kinderen van 15, 16 die een duik nemen." Dat ze nu al open gaan heeft te maken met de vroege meivakantie. Blijft de vraag hoe fijn het is om te zwemmen in het buitenwater in deze koude aprildagen. "Dat valt wel mee, omdat het zwembadwater warmer is dan de buitentemperatuur."

Benieuwd wanneer het openluchtzwembad in jouw buurt open gaat? Kijk dan op onderstaande kaart:

(Advertentie)
(Advertentie)