Welke stad krijgt welke fontein van CH2018?

21 apr 2017 - 19:47
It ûntwerp foar de fontein fan Drylts

Nu ook het ontwerp voor de fontein van Harlingen bekendgemaakt is, weten de elf steden in Fryslân welke fontein ze krijgen. Het gaat hier om het project 11Fountains van Culturele Hoofdstad 2018 waar al veel om te doen is geweest. In alle elf Friese steden moet een grote fontein komen, ontworpen door internationaal gerenomeerde kunstenaars. Het ontwerp voor harlingen was de laatste van de elf. Voor alle elf steden is het ontwerp nu bekend. In de meeste steden ging het kiezen van het ontwerp en de locatie niet soepel. Of er was veel gedoe over het ontwerp of over de locatie waar het zou komen te staan, of beide.

Het idee komt van kunstcriticus en tentoonstellingmaker Anna Tilroe. Inspiratiebronnen zijn de historische Friese steden, de gemeenschap en het feit dat Fryslân voorop loopt op het terrein van watertechnology. Het doel is dat de fonteinen de elf steden op een unieke manier via de kunst verbinden en dat ze nieuwe ontmoetingsplekken worden en internationale cultuurtoeristen aantrekken.

En na 2018?

De waterkunstwerken blijven na 2018 staan en worden zo nieuw cultureel erfgoed. De onderhoudskosten komen voor rekening van de gemeenten en dat betekend voor de gemeente Súdwest-Fryslân dat zij maar liefst zes fonteinen (Sneek, Workum, Hindeloopen, IJlst en Stavoren) gaan onderhouden.

LEEUWARDEN
Bij het station in Leeuwarden komt de fontein naar het ontwerp van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. De fontein bestaat uit een jongens- en een meisjeshoofd van zeven meter hoog die elkaar aankijken.

SNEEK
In Sneek is het ontwerp van de Duitse kunstenaar Stephan Barkenhol. Hij heeft zich laten inspireren door de geschiedenis van voor- en tegenspoed. Het beeld bestaat uit een man die op een bol staat met een hoorn van overvloed op zijn schouder. Het moet komen in het water van het Hoogend, recht tegenover de Waterpoort.

IJLST
De Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki ontwierp de fontein voor IJlst. Het moet komen aan de Dassenburgt. De fontein bestaan uit stinsebloemen, die gemaakt zijn van roestvrijstaal. Het boeket ligt op een vaas die vol water staat. Het water is in beweging en valt in een groot bassin. Daaromheen staan banken.

SLOTEN
In Sloten komt een fontein, ontworpen door Jorge & Lucy Orta uit Argentinië en Groot-Brittannië. Het wordt een fontein van tussen de drie en vijf meter hoog bestaande uit Jerrycans en emmers met daarop twee spelende kinderen. De locatie wort het Van der Walplein.

STAVOREN
De fontein in Stavoren van Mark Dion iut de USA en komt bij de haven te staan. Het is een gigantische vis met waterspuwende tanden. Het ontwerp is geinspireerd op het verhaal van het 'Vrouwtje van Stavoren'. Haar ring komt terug in de bek van een vis.

HINDELOOPEN
Het ontwerp voor Hindeloopen is van Shen Yuan uit China en heet 'Flora en Fauna'. Het is gebaseerd op het wapen van Hindeloopen op het wapen van Hindeloopen dat uit een levensboom bestaat, met wortels in de onderwereld en takken die naar de hemel wijzen. De fontein komt bij het grasveld aan de Nieuweweg.

WORKUM
De Britse kunstenares Cornelia Parker maakte het ontwerp voor de fontein in Workum. De fontein komt te staan op het grasveld bij de passantenhaven. Het beeld bestat uit twee grote leeuwen.

BOLSWARD
De Belg Johan Creten heeft het ontwerp voor Bolsward gemaakt. De fontein komt voor de Broerenkerk te staan en krijgt de vorm van een waterspuwende vleermuis en wordt gemaakt van brons. Het beeld komt in een bassin te staan, wordt zo'n 2,5 meter hoog en vier meter breed.

HARLINGEN
De fontein in Harlingen is ontworpen door het Amerikaans-Cubaanse kunstenaarsechtpaar Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla. Ze vervangen de oorspronkelijke ontwerper Yinka Shonibare. De fontein komt bij de Zuiderpier en heeft de vorm van een walvis van 18 meter lang. Er is gekozen voor een walvis omdat het beest een band heeft met de historie van de stad. Zo speelde de walvisvaart ooit een rol in Harlingen.

FRANEKER
In Franeker is de fontein ontworpen door Jean-Michel Ohtoniel uit Frankrijk. De fontein komt te staan in een nieuw parkje bij de Martinikerk op de Breedeplaats. De fontein krijgt de naam "The Oort Cloud" en is een eerbetoon aan de wereldberoemde astronoom Jan Hendrik Oort, die in 1900 in Franeker werd geboren.

DOKKUM
Het ontwerp voor de fontein in Dokkum van de Nederlandse kunstenaar Birthe Leemeijer komt op De Markt. De fontein stelt een ijsfontein voor.

De collega's van Finster op Fryslân waren bij de presentaties van alle elf fonteinen en maakten de volgende reportages.

Trefwoorden: 
11Fountains CH2018
(Advertentie)
(Advertentie)