TsjinGas wil proefboringen bij Nij Beets tegenhouden

21 apr 2017 - 14:45
Gaswinning - Foto: ANP

Tegenstanders van de proefboringen naar gas net buiten Nij Beets, hebben de stichting TsjinGas opgericht. Met de gemeente Opsterland, Milieudefensie en andere groepen willen se een tegengeluid laten horen.

De stichting heeft een bezwaar ingediend bij de provincie tegen de vergunningaanvraag voor seismisch onderzoek in het waterwingebied bij Nij Beets. Zaterdag 22 april vervalt de vergunning voor de proefboring die Vermilion heeft gekregen van het ministerie van economische zaken. Die wordt echter automatisch verlengd. TsjnGas heeft de gemeente Opsterland eerder deze week gevraagd zich te laten horen bij de minister, in de hoop een nieuwe vergunning te kunnen tegenhouden. Volgens de stichting is daar genoeg reden voor.

Zo is er compensatie-natuur aangelegd voor de heropening van het Polderhoofdkanaal en volgens TsjinGas is daar onvoldoende rekening mee gehouden. In zo'n geval kan er een beroep worden gedaan op voortschrijdend inzicht en kan de minister verlenging van de vergunning weigeren.

(Advertentie)
(Advertentie)