Omrop TIP: Blau de himel, grien it gers

21 apr 2017 - 09:45

Gras, de plantensoort die het landschapsbeeld van Fryslân bepaalt, staat in een kwaad daglicht. In stedelijke gebieden verdwijnt het uit het straatbeeld en uit de tuintjes van de mensen. In het buitengebied wordt het 'de groene woestijn' genoemd. Maar hoeveel weten wij eigenlijk van gras? Hoe is het hier beland? En wat kunnen we er allemaal mee?

Landschapsdiscussie

De landschapsdiscussie speelt zo nu en dan hoog op in Fryslân. Staat het behoud van een oud cultuurweidelandschap met vogels en bloemenvelden de ontwikkeling van de landbouw en de economische groei in de weg? Of betekent de doorgaande industrialisatie van het landschap het eind van de biodiversiteit?

De discussie wordt vaak gevoerd over de rug van boeren, burgers en natuur. Maar het gaat vooral over de rug van het gewas dat de katalysator vormt van de problematiek, gras. Gras is aan de ene kant het beeldbepalende landschapselement van Fryslân, maar wordt aan de andere kant steeds vaker gezien als het grote kwaad. Gras zou te kunstmatig beboerd worden en daardoor zijn functie verliezen als bron voor insecten, bloemen en weidevogels.

Geheimen van het gras

Fryslân DOK zal een drieluik, opgedeeld in drie seizoenen, op zoek naar alle geheimen van het gras. Met wetenschappers, boeren en burgers wordt er gekeken naar de geschiedenis van gras, de kenmerken en toepassingen ervan, nu en later. Om te ontdekken hoever gras inderdaad verandert to een groen monster of de sleutel is voor oplossingen in de toekomst.

De Fryslân DOK dokumentaie 'Blau de himel, grien it gers: deel 1’ is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De dokumentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.

Trefwoorden: 
Omrop Tip Fryslân DOK gras weide
(Advertentie)
(Advertentie)