Vijf jaar cel geëist voor jarenlange ontucht met dochters

20 apr 2017 - 20:50
Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

In een twintig jaar oude ontuchtzaak is donderdag in Leeuwarden vijf jaar cel geëist tegen een 55-jarige inwoner van Drachten. De man zou vanaf de eind jaren tachtig zijn twee dochters seksueel hebben misbruikt en verkracht. Volgens de slachtoffers gebeurde dat elke week, en vaak ook elke dag. Bij de ene dochter zou het misbruik zijn begonnen toen ze drie jaar oud was, de andere dochter was een jaar ouder. De meisjes zouden zo'n elf jaar lang misbruikt zijn. De verdachte deed dit op alle mogelijke plekken: zijn eigen slaapkamer, op de slaapkamer van de meisjes, op de gang, in de berging, in de garage, in de woonkamer en zelfs buiten.

Aangifte

Het jongste slachtoffer deed in 2015 aangifte tegen de verdachte. Ze heeft lang hoop gehad dat ze er mentaal wel uit zou komen. Maar dat lukte niet. Volgens de officier van justitie hebben beide slachtoffers te maken met chronische posttraumatische stress.

De slachtoffers hebben beide een slachtofferverklaring geschreven die in de rechtbank werd voorgelezen door vertegenwoordigers. Hierin gaven de zussen aan dat ze voor het leven zijn getekend. Ze willen 30.000 en 35.000 euro smartengeld van hun vader hebben.

Minimaal bewijs

De verdachte zegt dat hij onschuldig is, en hij zegt niet te weten waar de beschuldigingen vandaan komen. Het bewijs tegen de man is minimaal. Dit had de officier van justitie ook door. Naast de verklaringen van de zussen is er nauwelijks aanvullend bewijs. Over de betrouwbaarheid van de aangiftes zei de officier van justitie dat de verklaringen van de zussen overeenkomen. De Leeuwarder rechtbank doet op 4 mei uitspraak.

(Advertentie)
(Advertentie)