Lútsen Kooistra doet oproep om na te denken: Waar sta ik

20 apr 2017 - 20:07

Lútsen Kooistra neemt vrijdag 21 april afscheid als hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Daarbij wordt ook het boek 'Niet geknecht' gepresenteerd. Het gaat over de tijd dat het Friesch Dagblad als enige Nederlandse krant in de Tweede Wereldoorlog de moed had om de krant stop te zetten in 1941. Ze wilden niet onder de macht van de Duitse bezetter komen. Plaatsvervangend hoofdredacteur bij het Friesch Dagblad uit die tijd, Jan de Haan, schreef er een dagboekverslag over.

"Wat heb ik over voor mijn principes"

Kooistra vindt het belangrijk dat dit nu nog aandacht krijgt. Het manuscript van Jan de Haan is nu als boekje uitgebracht en hij ziet een duidelijke link met nu. In het nawoord doet Kooistra een oproep aan journalisten om na te denken over vragen als 'Waar sta ik' en 'Wat heb ik over voor mijn principes'.

Ook de toekomst van het Friesch Dagblad gaat over het vasthouden aan principes. De situatie in de oorlog geldt ook voor nu. "Het zijn van het Friesch Dagblad is nu, net als in de oorlog, 'Wij zijn vrij'. Wij hebben een vrije verantwoordelijkheid vanuit een overtuiging. Als dat niet meer kan, moeten we ons afvragen of je nog door moet gaan."

Film

Het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân maakten in samenwerking een film van het verhaal 'Niet geknecht'. De film is bijzonder omdat het originele verhaal als strip wordt verteld. Kooistra heeft de film al gezien en vindt hem prachtig: "De tekeningen onderstrepen de impact van het verhaal dat wordt verteld. Het is mooi ingesproken betreft sfeer en tempo. Ik ben er erg blij mee en ik denk dat het veel mensen zal raken."

Afscheid

Lútsen Kooistra (1951) neemt officieel afscheid per 1 mei 2017 als hoofdredacteur van het Friesch Dagblad. Hij is ruim twintig jaar hoofdredacteur geweest. Hij werd in 1994 benoemd als hoofdredacteur, later ook als directeur van het Friesch Dagblad.

De Leeuwarder werkte eerder bij het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in Haarlem, als hoofd communicatie. Daarvoor was hij journalist (1984-1992) bij Het Binnenhof, een van oorsprong rooms-katholieke krant in Den Haag. Hij begon zijn journalistieke carière bij het Friesch Dagblad in 1972. Hij is opgeleid als onderwijzer.

Hij ziet zijn afscheid als een vanzelfsprekend moment in de tijd. Volgens hem is er reden voor verwondering: "Bij mijn aantreden merkte ik bij veel mensen grote scepsis over de toekomst van het Friesch Dagblad. Het is bijzonder dat ruim twintig jaar later de krant een nieuwe stap naar de toekomst zet."

(Advertentie)
(Advertentie)