Paviljoen Badhuys heeft nieuwe plek op strand Vlieland

20 apr 2017 - 15:00

Tweeëntwintig jaar heeft strandpaviljoen 't Badhuys dienst gedaan op Vlieland, maar door strengere regels van Rijkswaterstaat is er nu een nieuw paviljoen voor in de plaats gekomen. Direct achter het oude Badhuys is een nieuw restaurant gebouwd, veel groter en met meer plaats. Rijkswaterstaat, die de duinen op het eiland in de gaten houdt, constateerde dat er te weinig aanwas was van nieuwe duinen achter het oude Badhuys.

En dus moest er worden ingegrepen omdat de duinen er voor zorgen dat het eiland droge voeten houdt. "Het is een primaire waterkering geworden, daardoor moet het zand op peil blijven. Als er dan een obstakel staat, dan kan de duin niet aangroeien", zegt Jan Roelof Witting van Rijkswaterstaat.

Hoogste van Nederland

Het strandpaviljoen moest 7 meter verder het strand op. "De marge was 7 meter, nu het Badhuys 10 meter verschoven is, zijn er geen problemen meer." Maar verder het strand op, bekent ook hoger op de poten. 4,5 meter boven NAP, want anders loopt bij een storm alles onder water. En dat betekent dat het nieuwe restaurant nu een van de hoogste van Nederland is. Manager Leon Westers is blij met het nieuwe plekje: "Het is de plek die het hem doet, dat was zo en dat zal altijd zo blijven. We zijn trots op het nieuw gebouwde Badhuys."

Veel groter

Was het vorige Badhuys nog 650 vierkante meter, het nieuwe Badhuys heeft een omvang van 1.000 vierkante meter. Eilandbewoners reageren over het algemeen positief op het nieuwe strandpaviljoen, al zijn er ook zorgen. Een enkeling vindt dat het te groot is geworden. Anderen zeggen juist dat het goed is voor het eiland dat er een 'nieuw' strandpaviljoen bij komt.

't Badhuys is onderdeel van Westcord Hotels van horeca-ondernemer Harry Westers. Het 'oude' Badhuys stond er sinds 1995 en was het eerste strandpaviljoen van Nederland dat toestemming kreeg om permanent te blijven staan.

Trefwoorden: 
Badhuys 't Badhuys Vlieland
(Advertentie)
(Advertentie)