Ziekenhuisapotheek Antonius krijgt lof voor stickersysteem

05 apr 2017 - 16:59

De apotheek in het Antonius Ziekenhuis in Sneek wordt geprezen voor de veilige wijze waarop ze patiënten van medicijnen voorzien. Ze plakken op alle medicijnen een barcode. Door die code te scannen, wil het Antonius zoveel mogelijk menselijke fouten met medicijnen voorkomen. Uit een rapport van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er jaarlijks vijftig doden minder zijn door medicijnen te voorzien van een barcode. De complimenten voor Sneek komen van GS1, een organisatie die op de hele wereld zaken doet voor elektronische communicatie.

Op dit moment sterven er jaarlijk 100 mensen omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen krijgen. Ook lopen zo'n 250 mensen ernstige gezondheidsschade op en hebben ziekenhuizen zo'n 10.000 onnodige ligdagen door menselijke fouten.

Zes jaar geleden is het Antonius Ziekenhuis begonnen met automatisering. Michiel Duyvendak, hoofd van de apotheek, heeft toen meteen aangevraagd om ook te starten met software voor het beter stickeren. "Uit passie voor welzijn wilde ik dit systeem bij ons in de apotheek hebben. Sommige momenten dacht ik wel: 'Waar doe ik het voor?'. Nu worden we geprezen voor ons systeem, dat doet mij heel goed", zo zei Duyvendak.

(Advertentie)
(Advertentie)