Oud-Elfstedenwinnaar Jan van der Hoorn overleden

05 apr 2017 - 16:33

Oud-Elfstedenwinnaar Jan W. van der Hoorn uit Ter Aar is overleden. Hij is 93 jaar geworden. Van der Hoorn werd bij de Elfstedentocht van 1947 eigenlijk vijfde, maar later werd hij als winnaar aangewezen, omdat de nummers een tot en met vier werden geschrapt uit de uitslag. Door het slechte ijs en de kou hebben maar een paar mensen de tocht fan '47 uitgereden. Na de finish kwamen veel protesten binnen. Na onderzoek werden veel schaatsers geschrapt uit de officiële uitslag.

Daar waren ook de eerste vier bij: Jan Bosman, Klaas Schipper, Jeen Nauta en Jaap Wijnia. Tegen Jan van der Hoorn werden protesten ingediend, daarom werd hij toch nog de winnaar. Van der Hoorn vond zichzelf altijd de meest-niet-beroemde winnaar van een Elfstedentocht, omdat hij nooit op het podium stond. In 1954 was Van der Hoorn nog weer gedeeld zevende.

Van der Hoorn heeft ook de tochten van 1985, 1986 en 1997 nog meegedaan, als toerrijder. In november vorig jaar is ook de neef van Van der Hoorn - Jan J. van der Hoorn overleden, dat was een van de vijf winnaars van 1956.

(advertinsje)