Vissers in de problemen door Brexit

De Brexit kan wel eens grote gevolgen hebben voor Nederlandse vissers. Dat denkt de Engelse Europarlementariër en visserijspecialist Richard Corbett uit Yorkshire. De Engelse regering wil met ingang van 2019 het vissen op het Engelse deel van de Noordzee door buitenlandse vissers beperken of zelfs verbieden. Voor Nederlandse vissers is dat een grote bedreiging, want nu wordt nog de helft van de vis uit het Engelse deel van de Noordzee gehaald.
Corbett is zelf geen voorstander van de Brexit, die hij omschrijft als 'the mother of all divorce-cases'. Corbett vindt dat er over de visserij een compromis gesloten moet worden, maar bij de conservatieve Engelse regering van nu is dat compromis nog lang niet in zicht.
Ook Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie houdt serieus rekening met een visserij-conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland in 2019. Van Dalen zit in een fractie zit in een fractie conservatieven en merkt dat de spanningen tussen de 'Britten' en de 'Europeanen' oplopen. Volgens hem stellen Nederlandse vissers nu al investeringen uit, omdat het toekomstperspectief zo onduidelijk is. Van Dalen vindt dat in het kader van de Brexit-onderhandelingen het vissen op de Noordzee bovenaan de agenda moet.
"Het sluiten van het westen van de Noordzee voor Nederlandse vissers zou een ramp zijn, want veel Nederlandse vissers halen hun platvis vlak onder de Engelse kust", aldus Van Dalen. Maar Europa heeft nog wel een paar ijzers in het vuurom zoiets te voorkomen. Groot-Brittanië verkoopt een groot deel van de visproductie in Europa. "Als Engeland de Noordzee doormidden snijdt, hebben we een instrument om terug te slaan." Van Dalen maakt zich ernstig zorgen over het hele Brexit-proces. Volgens hem is de deadline van twee jaar te kort om alles te regelen wat moet worden geregeld. Het risico op een "vechtscheiding" of een 'harde Brexit", is dan ook zeker niet denkbeeldig.