Fryslân is koploper met elektrisch varen en fietsen

01 apr 2017 - 19:30

Fryslân is koploper in de wereld van het elektrische varen en fietsen en daar moet veel meer de nadruk op worden gelegd in binnen- en buitenland. Dat vindt de Provincie. Friese ondernemers zouden vaker op internationale beurzen moeten staan met hun elektrische producten, maar ook in de eigen provincie moet het meer worden gepromoot. In het kader van deze visie is er dit weekeinde open huis bij de elektrische botenbouwers van Heeg. Zo willen de botenbouwers aan de Friezen tonen wat de nieuwste ontwikkelingen zijn.

De batterijen van elektrische boten worden steeds beter, maar ook komen er steeds nieuwe soorten boten bij. Zo heeft Gerben Zwerver van Elfsteden Vaarvakanties net twee miljoen euro geïnvesteerd in elf kanaalboten die mensen kunnen huren om een week mee het water op te gaan.

Steeds meer Friese vaarroutes zijn alleen maar toegankelijk voor elektrische boten en ook het elektrische fietsen zit in de lift. De Friese fietsfabrikanten lopen voorop in de ontwikkeling en het doel is om beide zaken in het toeristische aanbod aan elkaar te koppelen. Pakketaanbiedingen zoals het huren van een elektrische boot en een elektrische fiets samen gedurende een week zijn een voorbeeld. De botenbouwers denken dat de groei nog lang aanblijft. Op dit moment hebben ze ook nog boten met normale motoren, maar uiteindelijk moet alles elektrisch kunnen.

(Advertentie)
(Advertentie)