Friese wethouders slaan alarm om Participatiewet

30 mrt 2017 - 20:24
Sosjale wurkfoarsjenning Caparis - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Wethouders van negen Friese gemeenten hebben een landelijk manifest ondertekend. Ze waarschuwen dat door de bezuinigingen mensen met een beperking thuis komen te zitten. In heel Nederland hebben 232 politici het manifest getekend, dat aan de nieuwe Tweede Kamer en de informateur gericht is. Ze stellen dat er 400 miljoen euro extra nodig is om de zwakkere medemensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden en ondersteunen naar werk. 

De gemeenten die hebben getekend zijn: Franekeradeel, Menameradiel, Het Bildt, Leeuwerderadiel, Terschelling, Ferwerderadiel, Dongeradiel, Dantumadiel en Kollum.

Participatiewet

In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Dat houdt in dat mensen met een arbeidsbeperking zoveel mogelijk bij een gewone werkgever aan de slag moeten. Maar een kleine groep kan nog terecht bij een sociale werkvoorziening van de gemeente. De politici die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding naar betaald werk stellen dat de overheid met deze wet meer problemen krijgt. Met minder geld meer mensen aan een baan helpen lukt niet.

Volgens het CBS zijn er 1,7 miljoen mensen met een arbeidsbeperking. Daarvan heeft 60 procent geen werk.

(Advertentie)
(Advertentie)