Persoonlijke eigendommen van Mata Hari onder de hamer

27 mrt 2017 - 22:57

De veiling van persoonlijke voorwerpen van Mata Hari (1876-1917) en haar familie heeft maandag meer dan 45.000 euro opgeleverd. In het veilingsgebouw De Zwaan in Amsterdam kwamen veel belangstellenden af. Ook brachten mensen telefonisch en via de mail hun bod uit. topstukken waren volgens Julia de Jong van De Zwaan het portret van Mata Hari, geschilderd door de Franse schilder Henri Rudaux, een broche, en en brief fan Mata Hari. "Het schilderij leverde uiteindelijk 6600 euro op, de brief 1.700 euro en de broche 3.300 euro," aldus De Jong.

Portret van Mata Hari

Johan bracht het hoogste bod uit op een schilderij van Mata Hari en mag het portret dus mee naar huis nemen.  "Ik vond hem heel mooi en er zit ook een stuk geschiedenis aan vast. De kwaliteit van het werk is niet heel goed, het is van papier en het is ook niet goed ingelijst geweest, maar ik ben er heel blij mee." Het schilderij is waarschijnlijk gemaakt door Rudeaux kort voor haar executie. "Dat was mogelijk haar minnaar. Bijzonder is dat dit volgens mij het enige schilderij is dat van haar is gemaakt. Er waren wel tekeningen en foto's van haar, maar geen schilderijen. De liefde van de schilder voor Mata Hari blijkt uit het werk. Ik ga het nu in mijn woon- of slaapkamer hangen, puur uit liefhebberij."

Schrijven aan het bureau van Mata Hari

Harriët Jellema kocht het bureau Mata Hari voor een bedrag tussen de 200 en 300 euro.. "Ik was eigenlijk op zoek naar iets kleins van Mata Hari, haar visitekaartje. Maar haar bureau kwam eerst onder de hamer. Ik houd zelf erg van Fin De Siècle meubilair en toen niemand bood, heb ik dus maar een bod gedaan en dat pakte goed uit."

Fries Museum bood mee bij de veiling

Het Fries Museum kocht onder andere het geboorteboek van de kinderen van Mata Hari, een rammelaar van zoon Norman en een broche die ze kort voor haar arrestatie aan een vriend gaf. Conservator Yves Rocourt van het museum is enthousiast. "We zijn waanzinnig blij met wat we allemaal hebben kunnen kopen." Over wat het heeft gekost, wil Rocourt niet veel kwijt, de historische waarde vindt hij het belangrijkst. "Ik hoop dat alles in Fryslân blijft, waar het zou moeten zijn."

Het Fries Museum maakt een grote tentoonstelling over Mata Hari. Die is van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 te bezichtigen.

(Advertentie)
(Advertentie)