Geen Nova Zembla Experience in loods Willemshaven Harlingen

25 mrt 2017 - 21:35

De gemeente Harlingen werkt niet langer samen met de initiatiefnemers van de Nova Zembla Experience. De gemeente ging in 2014 een intentieovereenkomst aan met de initiatiefnemers van het 'Doe en Experience Centrum', dat in de voormalige houtloods van Hubert Jans aan de Willemshaven had moeten komen.

De initiatiefnemers kregen een startsubsidie van de provincie om de plannen verder uit te werken, maar volgens de gemeente is er nog steeds geen haalbaar plan opgesteld en daardoor komt de overeenkomst te vervallen. Harlingen wil nu verder kijken naar andere initiatieven voor de Nieuwe Willemshaven.

De plannen voor een permanente tentoonstelling over Willem Barentsz en onder andere de geschiedenis van de Harlinger scheepsbouw in de Willemshaven in Harlingen gaan dus niet door. "Het is een behoorlijke teleurstelling," zegt Gerald de Weerdt, een van de initiatiefnemers. "We hebben er jarenlang aan gewerkt en er enorm veel uren ingestopt. Spijtig dat het vastloopt op de financiering." Er wordt nog bekeken of de tentoonstelling in kleinere vorm toch nog een plekje kan krijgen bij de werf.

Het schip dat ze daar bouwen, de reconstructie, moet deze zomer klaar zijn en wordt dan te water gelaten.

(Advertentie)
(Advertentie)