Taxi Waaksma raakt WMO- en leerlingenvervoer kwijt

24 mrt 2017 - 21:33

Taxi Waaksma uit Kootstertille is bij een Europese aanbesteding het doelgroepenvervoer in Noordoost-Fryslân kwijt geraakt. Het gaan om WMO- en leerlingenvervoer in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadeel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel. Voor Waaksma betekent dit dat het bedrijf de helft van de omzet van 6 miljoen euro kwijt raakt. Bij Waaksma werken nu 248 mensen. De kans bestaat dat 80 tot 120 daarvan hun baan kwijt raken of overgenomen worden door de nieuwe contracten.

De aanbesteding is gewonnen door VMNN uit Assen, Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos uit Assen, Taxicentrale Witteveen uit Lemmer en Touringcarcentrale Noord-Oost Friesland. Als er geen bezwaren komen, gaat het contract met deze partijen in op 4 april. Het is tegenwoordig verplicht dat de winnaars van de aanbesteding het personeel van de verliezers overneemt. Vaak gaat dat niet goed en krijgen ze een veel minder goed contract.

Naast Waaksma zijn er nog drie verliezers die meededen aan de aanbesteding: Taxi Postma uit Damwâld, Taxi de Jong uit Ee en Taxi Nuis uit Leek in Groningen. Postma en De Jong raken ook vervoer kwijt, al is dat minder dan bij Waaksma. Nuis zat nog niet in Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)