Wisselende reacties op Erdogan van Turken in Fryslân

23 mrt 2017 - 17:15

Sommige Turken in Leeuwarden vinden de uitspraken van president Erdogan echt niet kunnen, anderen willen er geen woord over kwijt. Turkse ondernemer Umut uit Leeuwarden heeft genoeg van de uitlatingen van de president en vindt dat hij moet stoppen van ruziemaken.

De Turkse moskee aan het Vliet is aangesloten bij de Turkse Diyanet-koepel en wil niet reageren op het conflict tussen Nederland en Turkije.

De hoop van de Turkse ondernemers is dat de verhoudingen weer zullen normaliseren na het Turkse referendum van begin april.

Woensdag zei de Turkse president nog dat als Europa zo doorgaat geen enkele Europeaan meer veilig is. De relatie tussen Turkije en Nederland - en ook tussen Turkije en Duitsland - is de afgelopen maand bekoeld. Dat heeft vooral te maken met het aanstaande referendum in Turkije over het vergroten van de macht van president Erdogan.

De meeste Turken in Leeuwarden kiezen ervoor om Omrop Fryslân niet te woord te staan over deze zaak. Dat geld bijvoorbeeld ook voor de bekende oud-imam Mustafa Önlü, die tegenwoordig winkelier is.

Van de ruim 1700 Turken in Fryslân is meer dan de helft van Koerdische komaf. Koerden zijn een stuk kritischer over Erdogan dan de meeste Turken, omdat zij vinden dat Erdogan de Koerdische minderheid onderdrukt. Dat zegt ook de Koerdische winkelier Cemal Killi van het winkeltje Anadolu in de Leeuwarder binnenstad. Volgens Killi is Nederland veel democratischer dan Turkije. Hij vindt daaorm dat Erdogan geen gelijk heeft met zijn felle kritiek op Nederland. Erdogan doet zich er volgens hem beter aan om de problemen in Turkije op te lossen. De Nederlandse Turken kan hij maar beter met rust laten, vindt Killi. Die redden zich ook wel zonder Erdogan....

De moskee van Drachten is niet aangesloten bij de stichting Diyanet en heeft wel een duidelijke mening. "Erdogan kan zich beter richten op de problemen in Turkije. Hij moet de Turken in Nederland met rust laten", laat het bestuur van deze moskee weten.

Trefwoorden: 
Erdogan
(Advertentie)
(Advertentie)