Kerk Zurich overgedragen aan stichting Alde Fryske Tsjerken

20 mrt 2017 - 18:44

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft nu 49 kerken. Maandag is de dorpskerk van Zurich overgedragen aan de stichting en later deze maand volgen de kerken van Jelsum en Koarnjum. Verder is de stichting in gesprek over nog een aantal kerken.

De kerk van Zurich is beeldbepalend voor het kleine dorp achter de zeedijk. De kerk is gebouwd in 1864 in neo-renaissancestijl en heeft een bijzonder toren. Een aantal jaren geleden is de kerk liefdevol gerestaureerd, maar het onderhoud wordt een te zware last voor de kleine kerkelijke gemeente.

Daarom is de Stichting Alde Fryske Tsjerken ingeschakeld. De stichting bestaat 47 jaar en neemt gemiddeld eens per jaar een kerk over. Doordat steeds meer kerken niet meer als kerk worden gebruikt, wordt het aanbod steeds groter. Om dat aan te kunnen, kan de stichting wel wat meer steun gebruiken van de provincie. Stichting en provincie zijn daarover in gesprek.

Met de exploitatie van de kerk van Zurich komt het wel goed. De stichting heeft hiervoor het vruchtgebruik van een paar hectare land van de kerk.

(Advertentie)
(Advertentie)