Minste aantal Friezen sinds 15 jaar in de Tweede Kamer

16 mrt 2017 - 17:34

Wordt de Friese stem nog wel gehoord in Den Haag? Dat is de vraag, nu Harry van der Molen (CDA) en Aukje de Vries (VVD) de enige twee Friezen zijn die in de Tweede Kamer komen. In de afgelopen drie regeerperiodes zaten nog gemiddeld zes Friezen in de Tweede Kamer. En dat terwijl het aantal Groningse Kamerleden is verdubbeld. 

Als de politiek in Den Haag niet meer oog heeft voor de regio, dreigen er tweederangs burgers te ontstaan, denkt gedeputeerde Johannes Kramer. Hij vindt dat de aandacht tussen de regio en de Randstad beter moet worden verdeeld. De tegenwoordige versnippering in de politiek helpt daar niet bij. Hoe meer partijen er zijn, hoe minder oog er is voor de regio, zegt Kramer. Een slechte zaak, meent hij.

Wel is er nog hoop, denkt Kramer. CDA en ChristenUnie, twee partijen die kans maken op regeringsdeelname, hebben volgens Kramer meer oog voor de regio. Van Aukje de Vries en van Harry van der Molen verwacht hij dat ze zich sterk maken voor Fryslân.

Overzicht 

Het contrast met het aantal Friezen in de Tweede Kamer de afgelopen 15 jaar is groot. Hieronder een overzicht met het aantal Friezen in de Tweede Kamer van 2002 tot nu:

(advertinsje)
(advertinsje)