Verkiezingsdag: Fryslân gaat naar de stembus

15 mrt 2017 - 07:30

Het is 7:30 uur op deze woensdag 15 maart 2017. Vandaag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De 484 stembureau's in Fryslân hebben hun deuren ondertussen geopend. In totaal mogen 503.387 Friezen stemmen op één van de 28 partijen. In dat grote aanbod aan partijen zitten 36 Friezen waar de mensen op kunnen stemmen. De partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen hebben twee, van oorsprong, Friese lijsttrekkers. Dat zijn Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Daarnaast zijn er nog een tal van Friezen die kans maken op een zetel in de Tweede Kamer:

Twee keer stemmen

Inwoners van de gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland mogen naast de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook stemmen voor een nieuwe gemeentenaam. Op 1 januari 2019 gaan die drie gemeenten ambtelijk fuseren en gaan ze op in een nieuwe fusie-gemeente. De nieuwe namen waar de inwoners op kunnen stemmen zijn: Dokkumerlân, Ie- en Lauwerslân en Noardeast-Fryslân. De nieuwe gemeentenaam wordt aankomende vrijdag officieel bekend gemaakt.

Omrop Fryslân is erbij

Vanaf 09:30 uur rijdt Omrop Fryslân dwars door onze provincie om langs te gaan bij aparte stembureau's. Volg ons tot 18:00 uur via Facebook en Instagram.

Jouw stem telt ook

Wat vind jij van wat er allemaal gebeurt in Nederland? Maak jij je zorgen, over bijvoorbeeld de gezondheidszorg of het milieu? Ben je bang dat de onverdraagzaamheid die er is, alsmaar groter wordt? Heb jij ook het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd. Of vind je dat het allemaal wel meevalt?

Elke dag komt er een andere Fries aan het woord en horen wij 'De stem van'. Op radio in Fryslân fan 'e moarn, op televisie in Fryslân Hjoed en kijk ze hier allemaal terug.

(Advertentie)
(Advertentie)