Werkstraf en boete in mestsilo-zaak

10 mrt 2017 - 14:38

De eigenaar van het schoonmaakbedrijf die verantwoordelijk wordt gehouden voor het dodelijk ongeluk in een mestsilo in Makkinga, is vrijdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook krijgt hij een boete van 100.000 euro. Dit is gelijk aan de eis. 

De man wordt verweten dat hij de risico's van het schoonmaken van de mestsilo niet goed heeft ingeschat en daarmee anderen in gevaar heeft gebracht. Zo was er geen noodprocedure. 

Bij het ongeluk op 19 juni 2013 kwamen drie mannen om het leven, de zoon van de eigenaar van de mestsilo en twee werknemers van het schoonmaakbedrijf. De drie waren in de mestsilo aan het schoonmaken, maar raakten buiten bewustzijn door de aanwezige gassen. Toen de hulpdiensten arriveerden, was het al te laat. De drie dodelijke slachtoffers waren 26, 29 en 42 jaar. Ze kwamen uit Joure en Nijland. 

Boer Lemmens blij met uitspraak

Veehouder Lemmens, op wie zijn erf het ongeluk plaatsvond en de vader van een van de slachtoffers, was ook in de rechtzaal aanwezig. Hij is tevreden over de uitspraak. Volgens hem is het goed verwoord wat er is gebeurd. Hij vindt wel dat de regels op het gebied van veiligheid niet goed genoeg zijn. Er moet volgens hem bij elke mestsilo een noodplan klaarliggen. 

Trefwoorden: 
Makkinga mestsilodrama ongeluk
(Advertentie)
(Advertentie)