Bewoners Skilkampen proberen het werk onmogelijk te maken

10 mrt 2017 - 13:38

Bewoners van de Skilkampen in Leeuwarden proberen met man en macht het begin van het werk aan de doorgang onmogelijk te maken. Met palen willen ze het bootje met de werknemers keren. Die willen daar de voorbereidingen treffen voor het graafwerk. De gemeente Leeuwarden wil door het gebied een doorgang maken voor de recreatievaart. Omwonenden zijn bang dat het de doodsteek is voor een zeevogelkolonie. Bij de rechter is gevraagd het werk tegen te houden, maar die gaf de gemeente gelijk. Die wil nu zo snel mogelijk beginnen met de werkzaamheden. 

Volgens projectleider Taeke Oppewal wordt er goed rekening gehouden met de zeevogels. Zo loopt er elke dag een ecoloog mee om te kijken of er sprake van verstoring van de kolonie is. Om het werk tegen te houden hebben bewoners de provincie ingeschakeld om te zien of de gemeente zich houdt aan de natuurwetgeving en of er ontheffing moet worden afgegeven. 

Op korte termijn komt een expert van de provincie kijken wat de stand van zaken is. De omwonenden zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter.

(Advertentie)
(Advertentie)