Vakbonden ongerust over situatie bij Caparis

09 mrt 2017 - 21:30

De vakbonden maken zich grote zorgen over de situatie bij Caparis, nu vier van de acht deelnemende gemeenten de groenmedewerkers in eigen dienst willen nemen. Medewerkers worden volgens vakbond FNV gedwongen zelf ontslag te nemen bij Caparis, om een vast dienstverband bij de gemeente te kunnen krijgen. Daarmee verspelen ze het recht op een zogenaamde transitievergoeding. Het gaat om de gemeenten Leeuwarden, Achtkarspelen en Oost- en Weststellingwerf.

Volgens de vakbond kiezen de gemeenten alleen die werknemers van Caparis waar ze genoeg mee kunnen verdienen. De groep die overblijft bij Caparis is niet goed in staat om genoeg te verdienen en daarmee loopt het bedrijf gevaar.

Schaamte voorbij

De FNV vindt dat de gemeenten daarmee de schaamte voorbij zijn. Als ze echt het beste voor zouden hebben met hun inwoners en werknemers, dan boden ze alle Caparis-medewerkers een baan aan en niet alleen de groep die goed geld kan verdienen voor de gemeente. Bovendien vraagt de vakbond zich af wat de gemeenten doen wanneer de werknemers niet meer kunnen werken. Caparis is daarop voorbereid, de gemeenten niet.

Actietraject

De komende tijd worden ledenbijeenkomsten georganiseerd en een actietraject in gang gezet. De FNV wil alle werknemers adviseren niet in te gaan op voorstellen om hun contract met Caparis op te zeggen of nieuwe contracten te tekenen bij de vier gemeenten.

Trefwoorden: 
Caparis vakbonden
(Advertentie)
(Advertentie)