Eerste kievitsei van het jaar gevonden, maar niet in Fryslân

09 mrt 2017 - 16:02

In de Utrechtse gemeente Ronde Venen is het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. Het ei lag in een maïsland en werd gevonden door Flip ter Heide van natuurorganisatie LandschappenNL. Het ei is intussen gecontroleerd en er is vastgesteld dat het een vers ei is. Het ei werd gevonden rond twaalf uur. Vorig jaar werd het eerste ei van Nederland ook gevonden op 9 maart, toen in Sint-Oedenrode in Noord-Brabant.  

Onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga uit Feanwâlden berekende eerder dat op 9 maart het eerste kievitsei in Fryslân zou worden gevonden. Dat had dan 's ochtends tussen elven en twaalven moeten zijn. Of dat ook het geval is, is niet bekend. Er is in ieder geval niemand bekend die het heeft gevonden. 

Verslaggever Hayo Bootsma ging met nazorger Wiebe Palstra het weiland in, opzoek naar het eerste ei van Fryslân. "De grond is hartstikke nat, maar de nesten zijn mooi. De spanning is om te snijden", zegt Palstra. En dan kan het waterschap de komst van het eerste kievitsei wel voorspellen, maar daar heeft hij geen boodschap aan: "De natuur is de baas!"

(advertinsje)