Privécollectie Mata Hari geveild in Amsterdam

09 mrt 2017 - 13:54

Een privécollectie van 80 objecten van en over Mata Hari worden eind deze maand geveild bij veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam. Het gaat om brieven, foto's en voorwerpen van de Leeuwarder Margaretha Zelle, die bekend werd als de exotische danseres Mata Hari. De collectie is afkomstig van een van de nakomelingen van haar echtgenoot. 

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Mata Hari werd doodgeschoten op verdenking van spionage voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog. 

Brieven en haarlokken

Tresoar krijgt een groot aantal brieven die Mata Hari kreeg van haar man Rudolph Macleod. Het instituut heeft de schenking te danken aan het kleinzoon van Rudolph, die de brieven aan veilinghuis De Zwaan heeft gegeven. Tresoar krijgt ook haarlokken van het zoontje van Mata Hari en Rudolph. Het zoontje is maar drie jaar oud geworden.

De rest van wat bij het veilinghuis is ingebracht, wordt op 27 maart geveild. Daarbij zitten onder andere een babyboek en een broche voor haar dochter Non, die Mata Hari voor haar dood aan een soldaat had gegeven. Tresoar weet nog niet of het op de veiling nog zal meebieden op andere stukken. Er is geen eigen geld om dat te doen, geld zal dan via stichtingen bijelkaar moeten worden gezocht.

Vorig jaar april waren ook al veel spullen van de Leeuwarder danseres en spionne Mata Hari in Amsterdam geveild, dat bracht toen 17.000 euro op. Toen kwamen onder andere sieraden, een pendule, een marmeren beeld en een kinderservies onder de hamer. De spullen kwamen uit een particuliere collectie.

Trefwoorden: 
Mata Hari
(Advertentie)
(Advertentie)