VIDEO: Op de tractor door Leeuwarden

07 mrt 2017 - 16:12

Leeuwarden is sinds twee jaar een hotspot voor 'tractorrijles' en het 'tractorijexamen'. Sinds de invoering van het tractorrijbewijs in 2015 hebben al meer dan honderd leerlingen van rijschool Argus in Leeuwarden het tractorrijbewijs behaald. 80 procent van hen slaagde in één keer. Leeuwarden is daarmee de stad waar de meeste tractorrijexamens gedaan zijn. De meeste kandidaten komen uit Fryslân, maar ook liefhebbers uit Groningen en Noord-Holland lessen in Leeuwarden.

Grote lestractor

Dit betekent dat het verkeer in de stad zo langzamerhand wel gewend is aan de grote lestractor met aanhangwagen, die niet harden mag rijden dan 30 kilometer per uur. Voor de leerlingen is een ritje door de binnenstad een uitdaging. zij kunnen zich vaak goed redden op eigen erf en land, maar een drukke stad met fietsers, luxe auto's, stoplichten en vrachtwagens is uiteraard heel wat anders.

Meer ongelukken

Het tractorrijbewijs is belangrijk omdat de laatste jaren weer meer en ergere ongelukken gebeuren met de steeds grotere tractoren. Tractorinstructeur Piet Dillema heeft goede hoop dat het aantal ongelukken na verloop van tijd zal afnemen, nu er strengere eisen worden gesteld aan tractorbestuurders.

Trefwoorden: 
tractor rijden rijles Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)