Leeuwarder (32) vrijgesproken van inbraak in Koarnjum

02 mrt 2017 - 18:24
Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden is definitief vrijgesproken voor een inbraak in Koarnjum in juli 2015. Het DNA van de verdachte was aangetroffen op een opengebroken raam in de woning. De Leeuwarder zei echter dat hij niets met de zaak te maken had. Het DNA was aangetroffen in een vettige vlek op het raam. De man kon niet uitleggen hoe zijn materiaal daar terecht was gekomen.

Geen een op een bewijs

Volgens advocaat Tsjalling van der Goot is de aanwezigheid van DNA op het raam nog niet een op een bewijs dat de man betrokken was bij de inbraak. In dit geval was er sprake van huidschilfers, die makkelijk kunnen worden overgedragen. De politierechter sprak de man eerder al vrij omdat er naast het DNA materiaal geen bewijs was dat de Leeuwarder betrokken was bij de inbraak. Nu heeft ook het Openbaar Ministerie zich bij erbij neergelegd.

Van der Goot is blij met het besluit van het OM: "De vrijspraak bewijst de betrekkelijke waarde van DNA. Naast DNA zal steunbewijs nodig zijn om de verdachte te veroordelen. Kennelijk is het Openbaar Ministerie met de intrekking van het eerder ingestelde hoger beroep tot diezelfde conclusie gekomen."

(Advertentie)
(Advertentie)