Tientallen boeren verdacht van fraude met mestboekhouding

02 mrt 2017 - 15:22

Tientallen boeren worden ervan verdacht dat ze hebben gesjoemeld met hun mestboekhouding. Donderdag heeft de milieupolitie in Tytsjerksteradiel een inval gedaan in een woning van een 56-jarige inwoner van die gemeente. Mogelijk had de man gefraudeerd met de papieren over het gebruik en het vervoer van mest. De computers en administratie van de verdachte zijn in beslag genomen. Er is niemand aangehouden. Eerder al waren er invallen in de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân.

Er loopt momenteel een onderzoek van onder andere de NVWA naar fraude met meststoffen. In dit onderzoek zijn diverse Friese boeren naar voren gekomen als verdachten. Enkele tientallen boeren krijgen mogelijk naheffingen opgelegd.

Regisserende rol

De verdachte uit Tytsjerksteradiel heeft mogelijk een regisserende rol gespeeld bij de fraude. De man wordt ervan verdacht dat hij, al dan niet in samenwerking met boeren, valse vervoersbewijzen voor mesttransporten heeft gergeeld. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij valse mesttransportmeldingen heeft gedaan bij de Rijksdienst voorOndernemend Nederland. Dit zou allemaal hebben plaatsgevonden in 2014 en 2015.

(Advertentie)
(Advertentie)