Natuurbegraafplaats Ruigahuizen stap dichterbij

02 mrt 2017 - 14:55
Hjir soe it natuerbegraafplak komme - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

De komst van een natuurbegraafplaats in Ruigahuizen is een stap dichterbij. De gemeenteraad van De Fryske Marren is akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan. Initiatiefnemer Ab van Middelkoop wil tussen Ruigahuizen en Sondel zo'n begraafplaats beginnen.

Bij omwoners zijn veel bezwaren, ze zijn bang dat de lichamen zorgen voor bodemvervuilig. En ze zijn bang voor verkeersoverlast. Van Middelkoop heeft daar begrip voor, maar denkt dat dat wel meevalt.

Volgens hem heeft onderzoek bij grote begraafplaatsen laten zien dat er van vervuiling geen sprak is. Er zijn ook afspraken gemaakt met Staatsbosbeheer om de rouwstoet niet door het bos te laten rijden.

Ab van Middelkoop verwacht dat hij aan het eind van dit jaar of anders begin volgens jaar de begraafplaats kan openen. Sommige mensen hebben al aangegeven daar graag begraven te willen worden. De natuurbegraafplaats bij Ruigahuizen is de tweede in Fryslân. De eerste bij Nieuwehorne is sinds 2015 open en ook daar is veel belangstelling voor een plekje.

(Advertentie)
(Advertentie)