Fryske Marren besluit over natuurbegraafplaats Ruigahuizen

01 mrt 2017 - 20:24

De raad van de gemeente De Fryske Marren besluit woensdagavond of Ruigahuizen een natuurbegraafplaats krijgt. Een actiegroep verzet zich tegen de komst van de begraafplaats in het bos tegen de Bremer Wildernis aan. Ze zijn er op tegen dat het fietspad dat door het bos loopt ook door auto's zal worden gebruikt. "Er is wel beloofd dat alleen de rouwstoet daar mag rijden, maar dan gaat het nog om dertig auto's een keer per week of om de week," vertelt bezwaarmaker Jeanet de Groot.

"Dat verstoort de natuur en bovendien moet tweederde van het gebied worden verhoogd omdat het nu te laag ligt om als begraafplaats te dienen." Ook hebben de bezwaarmakers over wat de menselijke resten met het milieu doen, zoals protheses. De grafrechten kunnen voor 250 jaar worden afgekocht, dus de doden liggen er heel lang."

Natuur geeft troost

Initiatiefnemer van de begraafplaats is Natuurbegraafplaats Friesland. Ze hebben ook al een natuurbegraafplaats in Nieuwehorne. "In Nijhoarne liggen 36 mensen begraven en er staan al veel reserveringen" vertelt Nicole ter Doest. "De natuur biedt troost en voor nabestaanden is het een fijne plek om naar terug te keren. De graven vallen amper op, want ze gaan op in de natuur. We merken dat het voldoet aan de wens van de mensen om afscheid meer eigen te maken."

(Advertentie)
(Advertentie)