Ruim 800 handtekeningen voor behoud gevel ambachtsschool

01 mrt 2017 - 16:18
Alde ambachtskoalle oan de Boargemaster Wuitewei - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

De online petitie om de gevel van de oude ambachtsschool aan de Burgemeester Wuitewei in Drachten te behouden, is al meer dan 800 keer ondertekend. De gereformeerde scholengemeenschap Gomarus gaat er een nieuwe school bouwen en het markante gebouw zal dan plaats maken voor moderne nieuwbouw. Met de petitie wil een groep Drachtsters proberen om in ieder geval de voorgevel te laten staan en dat die onderdeel wordt van het nieuwe ontwerp. 

Groot verlies

Op de petitie komen emotionele reacties binnen over de geplande sloop. De ondertekenaars noemen het een groot verlies voor Drachten en voor de geschiedenis van de plaats. "Het is eeuwig zonde dat de voorgevel van de ambachtsschool gaat verdwijnen. Vele vakmensen hebben hier hun opleiding gevolgd. Laat svp niet nog meer oude historie verdwijnen, er is al zoveel verdwenen", schrijft Inke Mulder uit Beetsterzwaag. Jaap Munniksma uit Drachten doet de oproep:"Koester de historie van Drachten. Ook al is het gebouw mooi van lelijkheid."

Adriaan Meijer uit Leeuwarden heeft zelf gewerkt op de ambachtsschool en vindt het een beeldbepalend gebouw: "Een van de, weinig overgebleven, 'landmarks' van Drachten. Als kind liep ik erlangs, als docent gaf ik er les. Drachten heeft nog zo weinig zichtbare connecties naar het verleden, dat het bijna anoniem en gezichtsloos wordt. 

(advertinsje)
(advertinsje)