Oud-statelid Buisman moet 17.000 euro terugbetalen

28 feb 2017 - 15:35
Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Oud PVV-Statenlid Pieter Buisman (55) uit Drachten moet de 17.750 euro subsidie terugbetalen die hij van de provincie had gekregen voor een fractiemedewerker. Buisman splitste zich drie jaar geleden van de PVV, maar bleef wel Statenlid. Hij kreeg het geld voor het ondersteunen van zijn werk in de staten, maar hij maakte een paar keer geld over naar zijn eigen rekening. Volgens eigen zeggen deed hij dat, omdat hij zijn eigen medewerker was. Maar dat mag niet van de wet.

Naast dat hij het geld moet terugbetalen, kreeg Buisman ook een werkstraf van 120 uur. De rechtbank bepaalde dinsdag dat Buisman met opzet in strijd met de provinciewet heeft gehandeld. Buisman had volgens de rechtbank beter eerst de zaak met de provincie kunnen bespreken. De rechtbank denkt niet dat het oud-Statenlid uit criminele motieven heeft gehandeld. 

Eigenzinnig

'Verdachte had niet moeten kiezen voor deze eigenzinnige handelwijze. Hij had als volksvertegenwoordiger een voorbeeldfunctie', zegt de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden ook een werkstraf van 120 uur, maar de rechtbank kwam uit op een onvoorwaardelijke straf. De politieke carrière van het oud-Statenlid is volgens de rechtbank aangetast door de negatieve publiciteit. Bovendien had de man geen strafblad. 

(Advertentie)
(Advertentie)