Ameland herdenkt komend jaar walvisvaarder Hidde Dirks Kat

27 feb 2017 - 21:23

Ameland heeft grote plannen voor 2018. Er wordt dan niet alleen feestgevierd vanwege Culturele Hoofdstad, maar op het eiland wordt ook uitgebreid stilgestaan bij Hidde Dirks Kat. In 2018 is het precies 200 jaar geleden dat het dagboek van Kat uitkwam. In het boek 'Eener reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778' vertelt Kat over zijn reis naar Groenland en de overwintering bij het Inuit-volk.

Activiteiten

De Amelanders gaan verschillende activiteiten organiseren 2018, met Kat als rode draad. Zo komt er een muziek- en theaterspektakel, verhalenfestival en walvisvaartfestival. Ook wordt er een vertaling van het dagboek van Kat gemaakt en komt er een Nederlandse vertaling van het Friese boek 'Duveldei op Grienlân' van Ype Poortinga. De dichtbundel 'Op de breuklijn van het ijs' over Kat, met tekeningen van Egbarta Veenhuizen, is inmiddels al gepubliceerd. Speciaal voor HDK2018 wordt er ook nog een arctisch kookboekje uitgebracht.

De twee stichtingen die verantwoordelijk zijn voor HDK2018, willen bij de activiteiten zoveel mogelijk aansluiten bij al bestaande festivals, zoals Kunstmaand en MadNes en bij de musea op Ameland.

Trefwoorden: 
Hidde Dirks Kat CH2018 Ameland
(Advertentie)
(Advertentie)