Plannen voor ijsfontein en Markt in Dokkum gepresenteerd

27 feb 2017 - 19:52

Het definitieve plan van voor de ijsfontein van kunstenaar Birthe Leemeijer in Dokkum is maandag gepresenteerd. Haar ontwerp bestaat uit 'ijsschotsen' die op verschillende manieren met waterdruppeltjes worden besprenkeld. De druppels bevriezen op sommige plaatsen, terwijl ze op andere weer dooien. Door in dat proces te variëren ontstaat een beeld dat steeds veranderd. Dit plan voor de Dokkumer fontein maakt deel uit van het project 11Fountains van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Markt

De gemeente Dongeradeel presenteerde tegelijkertijd een plan om de Markt, waar het fontein moet komen, opnieuw in te richten. De Markt is nu vooral een kaal parkeerterrein, maar krijgt een gezellig en groen karakter. Het kunstwerk 'De Apostelen' dat er nu staat en door Dokkumers 'Bokito' wordt genoemd, zal verdwijnen.

Parkeerplaatsen

Voor omwoners, kerkgangers en winkelend publiek blijven in de nieuwe situatie zo'n dertig parkeerplaatsen beschikbaar. Volgens wethouder Albert van der Ploeg wordt nog gekeken naar uitbreiding van de parkeercapaciteit op in andere plaatsen in en bij de stad.

Volgens de gemeente Dongeradeel is er vanuit de gemeenschap veel draagvlak voor de nieuwe fontein in Dokkum. Eind maart wordt er door de gemeenteraad definitief een besluit genomen over het ontwerp van de Markt.

(Advertentie)
(Advertentie)