Weggegooide blikjes kunnen fataal zijn voor vee

21 feb 2017 - 20:05

Het weggooien van lege blikjes kan fatale gevolgen hebben voor een koe. Dat zegt melkveehouder Gouke Wilpstra uit Siegerswoude. Een blikje wordt kapotgemaaid en de bliksnippers kunnen via het gras of later via de kuil in de maag en ingewanden van de koe geraken. Dat kan zorgen voor bloedingen met de dood tot gevolg.

Wilpstra vond een leeg blik op zijn land, helemaal stuk. Nadat hij alle stukjes bijelkaar gezocht had, zette hij daar een bericht met foto van op internet om mensen te waarschuwen voor de gevaren van zulke blikjes.

Hij zette daar ook een foto bij van een koe met bloed in haar bek. Meer dan 1000 mensen hebben dat bericht al gedeeld.

Ruim een jaar geleden had Wilpstra een koe met zo'n stuk 'scherp' - zoals hij het noemt - in de maag. De veearts moest er aan te pas komen. "Die brengt dan een magneet in, en dan moet je maar hopen dat het metaal daar aan vast blijft zitten. Die magneet blijft in de koe, die krijg je er niet meer uit. In het slachthuis kom je die pas weer tegen."

Wilpstra zou graag zien dat de gemeente meer vuilnisbakken langs de weg zou zetten. En hij roept alle mensen op om hun eigen afval mee te nemen.

Trefwoorden: 
blikjes gewond
(advertinsje)
(advertinsje)