Stoppersregeling in trek bij boeren

21 feb 2017 - 10:46

Veehouders kunnen zich niet meer inschrijven voor de stoppersregeling. Boeren konden zich maandag voor het eerst melden voor de premie die het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt om het Nederlandse fosfaatprobleem aan te pakken. Een woordvoerder van Economische Zaken bevestigt dat. In totaal was er in de eerste openstelling 12 miljoen euro beschikbaar voor veehouders die met het bedrijf willen stoppen. Ze krijgen dan 1200 euro voor een koe, 636 euro voor een pink, en 276 euro voor een kalf. 

Veel belangstelling

"In totaal hebben 498 bedrijven zich gemeld voor de stoppersregeling. Het budget is hiermee bijna vier keer overschreden. Dat was voor staatssecretaris Martijn van Dam reden om de inschrijving vooreerst stop te zetten. Het gaat om een aanvraag van ruim 40.000 koeien, inclusief jongvee. Alle aanvragen die vandaag nog binnenkomen via de post worden niet meer meegenomen met de aanvragen die gisteren digitaal zijn ingestuurd. Op basis van de aanvragen wordt geloot en gekeken of de veehouder daadwerkelijk in aanmerking komt voor de regeling," zegt woordvoerder Heleen Haverkort van Economische Zaken.

Boeren horen dan binnen vier weken of ze wel of geen geld krijgen. Hoeveel Friese boeren gebruik willen maken van de regeling, kan Haverkort nog niet zeggen. "We moeten alle aanvragen nu eerst gaan bekijken en analyseren." Het doel van de totale regeling is met de afvoer van circa 60.000 melkkoeien de fosfaatproductie in 2017 met 2,5 miljoen kilogram fosfaat te verminderen.

LTO Noord

Volgens Wiebren van Stralen van LTO Noord is het heel snel gegaan. "Het is net als een run op concertkaartjes, deze regeling is heel populair." Van Stralen denkt dat veel boeren gewacht hebben op het goede moment om te stoppen met het bedrijf. "Ze hebben uitgekeken naar het meest aantrekkelijke aanbod en dat was er nu met deze regeling."

Het ministerie van Economische Zaken zal op korte termijn in nieuw bestuurlijk overleg organiseren om over de volgende openstelling van de stoppersregeling te praten.

(advertinsje)