"Plan VMBO-MBO-combi minister Bussemaker niet zonder risico"

20 feb 2017 - 22:29

Het onderwijsplan van minister Jet Bussemaker voor leerlingen van het MBO en VMBO is niet zonder risico. Dat zegt Frank van Hout van het Friesland College. De minister wil de VMBO- en MBO-opleidingen combineren, zodat leerlingen in vijf jaar klaar kunnen zijn met het onderwijs, om dat direct aan het werk te gaan. Nu hebben ze daar nog zes jaar voor nodig.

Van Hout heeft zijn twijfels over het initiatief, want de basis is te smal. De vijf jaar is te kort om de leerlingen goed voor te bereiden op hun toekomstige baan.

Werk krijgen en werk houden 

“Het risico is dat we voor die specifieke doelgroep de VMBO en MBO opleiding gaan versmallen, en dat alleen maar om ze zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Waardoor ze niet goed toegerust zijn op de vraag of ze ook aan het werk kunnen blijven”, zo zegt de onderwijsman, die ook in de landelijke MBO-raad zit. 

Wat als ze 25 of 30 zijn?

"Die leerlingen komen met hun 17e bij ons van school af en gaan aan het werk, en mijn grote vraag is dan wat er gebeurt als ze 20, 25 of 30 zijn. Hebben ze dan de goeie bagage om aan het werk te blijven en verder ook te functioneren in een steeds ingewikkelder wordende maatschappij. De basis is naar mijn mening te smal."

(Advertentie)
(Advertentie)