Advocaat van verdachte eist vrijspaak in mestsilozaak

17 feb 2017 - 16:43

"Een emotionele dag die altijd in mijn gedachten is". Daarmee eindigde de verdachte in de zaak van het ongeluk met de mestsilo in Makkinga zijn gesproken bijdrage. De verdachte sprak Fries in de rechtbank in Zwolle. Er was een tolk aanwezig. De advocaat van de verdachte, Tjalling van der Goot, eiste vrijspraak. Volgens hem kun je vermoeden dat de verdachte in gebreke is gebleven, maar bewijzen kun je dat niet.

Spuiwater

Volgens de advocaat zou de verdachte een lintje moeten krijgen, omdat hij een schoonmaakrobot heeft ontwikkeld om drama's te voorkomen. Hij had nooit kunnen voorzien dat er sprake zou zijn van een levensgevaarlijke situatie. Volgens de nieuwe richtlijnen had de veehouder moeten melden dat er spuiwater was toegevoegd aan de mest. De verdachte wist namelijk niet dat er spuiwater bij zat, waardoor de risico's werden vergroot. 

Tegen de eigenaar van het schoonmaakbedrijf, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het dodelijke ongeluk in Makkinga, is een boete van 100.000 euro geëist. Daarbij komt een celstraf van 1 jaar voorwaardelijk. Ook zou hij voorwaardelijk een half jaar lang geen leiding meer mogen geven aan het bedrijf en moet hij een werkstraf van 240 uur ondergaan. Bij het ongeluk in 2013 kwamen drie mensn om het leven, onder wie twee van zijn werknemers. 

Op 10 maar doet de rechter uitspraak. 

Trefwoorden: 
Makkinga mestsilo rechtzaak
(Advertentie)
(Advertentie)