"Aansprakelijkheid sportterreinen niet bij clubs leggen"

16 feb 2017 - 15:35

De aansprakelijkheid voor sportterreinen moet niet bij de sportverenigingen komen te liggen. Dat voorstel doet het college van b. en w. van Achtkarspelen aan de gemeenteraad. In 2015 heeft de raad besloten om de aansprakelijkheid over te dragen aan de sportverenigingen, maar de clubs hebben hier weinig zin in. Het brengt flink wat kosten met zich mee en de clubs zijn ook bang dat de verschuiving van de aansprakelijkheid een te zware last is voor de vrijwilligers.

Het college wil elk jaar controles uitvoeren als de aansprakelijkheid bij de gemeente blijft. Wethouder Jouke Spoelstra: "Wij willen onveilige situaties voorkomen." Daarom vraagt het college de raad om in 2018 en 2019 25.000 euro beschikbaar te stellen en daarna een structureel bedrag van 18.000 euro. Verder vragen b. en w. het besluit terug te draaien om de lichtmasten, hekken, ballenvangers en vaste goals over te dragen aan de clubs.

Onmogelijke positie

Wethouder Spoelstra: "Wij zijn een sportgemeente die de sportverenigingen faciliteert. Wij willen de vrijwillige sportbestuurders niet in een onmogelijke positie brengen als er een ongeluk gebeurt op de sportcomplexen. Daarom kiezen wij er als college bewust voor om de aansprakelijkheid bij de gemeente te houden. Bovendien blijkt dat de gemeente goed verzekerd is. Je moet geen dubbel werk maken van iets dat al goed geregeld is."

De aansprakelijkheid van sportvelden in Achtkarspelen ligt onder een vergrootglas door het ongeluk met een dug-out, dat in 2014 gebeurde in Twijzel. Daarbij kwam een meisje om het leven en was het lang de vraag wie er verantwoordelijk was voor de gevolgen.

De gemeenteraad zal zich in maart over het voorstel van b. en w. buigen.

(Advertentie)
(Advertentie)