Marit én Sanne tot Sportvrouw van Fryslân uitgeroepen

15 feb 2017 - 21:52

Een primeur woensdagavond op het Friese Sportgala in Heerenveen. Zowel turnster Sanne Wevers als zeilster Marit Bouwmeester zijn uitgroepen tot Friese Sportvrouw van het Jaar. Deze titel is nog nooit eerder gedeeld door twee sporters. Wevers werd vorig jaar Olympisch kampioene op de balk. Bouwmeester veroverende goud in de Laser Radial-klasse.

Bij de mannen werd Pieter Weening tot Friese Sportman van het jaar verkozen. Weening won afgelopen jaar de Ronde van Noorwegen en de koniginnerrit in de Ronde van Zwitserland. 

Parasportman

Tristan Bangma is de Parasportman van het Jaar. Hij won goud bij het baanwielrennen bij de Paralympische Spelen. De andere genomineerden waren zwemmer Olivier van de Voort en voetballers Teddy Witjes en Stefan Boersma.

Oevreprijs

De Oeuvreprijs werd gewonnen door Bart Helmholt. De fierljepper werd in zijn carrière maar liefst zeven keer Nederlands Kampioen en ljepte vorig jaar nog een nieuw Nederlands record: 21.64 meter. De prijs wordt toegekend door de provincie Fryslân op voordracht van de vakjury. Bij de andere categorieën mocht het Friese publiek haar stem uitbrengen.

Friese Sporter

In de categorie Friese Sporter van het Jaar ging de titel naar Marrit van der Wal. De fierljepster sprong afgelopen jaar een nieuw Fries én Nederlands record: 17.58 meter. Ook werd ze Fries kampioen. Marrit nam het op tegen skûtsjesiler Douwe Visser (De Sneker Pan) en kaatser Daniël Iseger.

Sportploeg

De vrouwen achtervolgingsploeg bij het schaatsen, met daarin Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Marrit Leenstra, werd verkozen tot Sportploeg van het Jaar. De andere genomineerden waren de mannen achtervolgingsploeg en het Nederlands grasbaanteam met daarin de Friezen Dirk Fabriek, Jannick de Jong en Theo Pijper.

Talent

In de categorie Talent van het Jaar won shorttrackster Suzanne Schulting. De andere genomineerden waren de twee judoka's Natascha Ausma en Sanne Vermeer.

(Advertentie)
(Advertentie)