Vermilion wil begin seismisch onderzoek Súdwest-Fryslân

15 feb 2017 - 17:38

Gaswinningsbedrijf Vermilion wil binnenkort beginnen met seismisch onderzoek in een groot deel van Súdwest-Fryslân. Het onderzoek wordt gedaan om nieuwe gaswinlocaties op te sporen, maar ook om plaatsen te vinden die geschikt zijn om energie op te wekken met aardwarmte. De gemeente Súdwest-Fryslân is dan ook wat dubbelzinnig in zijn reactie. De gemeente is tegen de nieuwe gaswinlocaties, maar ziet het opwekken van energie met behulp van aardwarmte wel zitten.

In kaart brengen

De gemeente heeft bovendien wettelijk gezien geen mogelijkheden om het seismisch onderzoek te voorkomen. Wethouder Gea Akkerman denkt dat het wel goed is dat mogelijk locaties voor aardwarmte alvast in kaart gebracht worden. De officiële aanvraag moet nog door Vermilion worden ingediend. De gemeente zegt dat daarbij scherp gelet wordt op de veiligheid voor de bewoners. Alle grondgebruikers worden nog apart benaderd door Vermilion. Later komen er ook nog informatieavonden voor betrokken bewoners.

Top en Twel

Vermilion is al bezig met de voorbereiding van het winnen van gas bij Top en Twel. Veel bewoners van het dorp zijn daar op tegen en dorpsbelang probeert de gaswinning met juridische procedures tegen te houden.

(Advertentie)
(Advertentie)