Dros blij met vrijspraak voor polities na schietincident

14 feb 2017 - 21:13
Foto: Oscar Dros

Politiechef Oscar Dros van de politie Noord-Nederand is erg blij met de vrijspraak voor de twee polities die in juli 2013 bij een achtervolging in Leeuwarden vijf keer op een rijdende auto schoten. “Het feit dat de collega's niet zijn veroordeeld, leidt tot enorme opluchting en blijdschap. De collega's hebben lang in onzekerheid gezeten. Dat was een hele zware periode voor deze agenten en hun familie.”

Volgens Dros moeten politie-medewerkers in sommige gevallen geweld gebruiken om de burger te beschermen of de wet te handhaven.

"Zij zetten een stap naar voren, waar anderen een stap terug doen. Deze uitspraak raakt alle politiemensen in Nederland."
Na het schietincident besloot het openbaar ministerie al snel dat vervolging van de polities niet nodig was, maar de bestuurder van de beschoten auto was het daar niet mee eens en begon een artikel 12-procedure. Het gerechtshof besloot dat de zaak voor de rechtbank moest komen. Dat gebeurde begin dit jaar.

Door rechtszaken als deze bestaat het risico dat polities beginnen te twijfelen hoe ze moeten ingrijpen in noodsituaties. Dros vindt dat de polities in zulke gevallen moeten handelen vanuit de eigen professionaliteit. “Alleen dan kunnen we blijven werken aan een veiliger Nederland.”

Trefwoorden: 
Oscar Dros politie schieten
(Advertentie)
(Advertentie)