Werkstraf van 120 uren geëist tegen Pieter Buisman

14 feb 2017 - 13:56
Justysje - Foto: Omrop Fryslân

Tegen oud-statenlid Pieter Buisman uit Drachten is dinsdag bij de rechtbank in Leeuwarden een werkstraf van 120 geëist vanwege verduistering van zo'n 17.000 euro subsidiegeld. Dat geld was mid 2014 door de provincie overgemaakt naar de Stichting Ondersteuning Statenfractie Buisman, nadat Buisman een paar maanden eerder bij de PVV was weggegaan. Buisman ging door als zelfstandige fractie. Hij was voorzitter en penninghouder van de stichting. Het geld van de provincie was bedoeld voor werk in de Staten. 

Buisman heeft op verschillende momenten bedragen overgemaakt naar zijn privé-rekening. Dat deed hij omdat hij zijn eigen beleidsmedewerker was. 

Het Openbaar Ministerie verwijt Buisman dat hij niet met de provincie heeft overlegd. Ook niet na een brief in 2014 met daarin het bericht dat Buisman geen personeel had aangenomen. Volgens de officier van justitie heeft Buisman veel te weinig initiatief getoond. Johan Jorritsma, commissaris van de Koning van toen, accepteerde de uitleg van Buisman niet en deed aanfigte van verduistering. De provincie wil het geld terug hebben. De Leeuwarder rechtbank doet over veertien dagen uitspraak. 

(Advertentie)
(Advertentie)