Petitie aangeboden voor hogere straffen bij zinloos geweld

14 feb 2017 - 10:59

Er moeten hogere straffen komen voor mensen die voor zinloze geweldsdelicten worden veroordeeld. Dat vindt Vera Kok uit Kimswerd. Ze is de weduwe van Piet Lichtendahl, de man die anderhalfjaar geleden bij de Visserijdagen in Harlingen om het leven kwam, nadat hij in een café van zijn barkruk was afgeslagen. Die ene klap werd hem fataal. 

Dinsdagmiddag biedt Vera Kok in de Tweede Kamer een petitie aan, waarin ze de minister van Justitie vraagt om de wet zo aan te passen dat de daders van geweldsdelicten zwaarder gestraft kunnen worden. 

"Te gek voor woorden"

"Ik vind dat de straffen die gegeven worden, ook daadwerkelijk uitgezeten moeten worden. Mensen zouden niet vervroegd vrij moeten kunnen komen vanwege goed gedrag. Ik heb een jaar moeten wachten op de hersenen van Piet, voordat we hem konden begraven. Terwijl de dader binnen een jaar wegens goed gedrag met weekendverlog mag een weekend per maand en heel misschien met een enkelband de straf thuis mag uitzitten. Dat moet niet kunnen in Nederland. Dat is te gek voor woorden", zegt Kok.

Zo'n 1700 mensen hebben de petitie getekend. "Van mij hadden dit er veel meer mogen zijn. Dit valt nog wel een beetje tegen." Volgens Kok is dit wel het goede moment om de petitie aan te bieden, nu de verkiezingen voor de deur staan. Ze hoopt dat de politiek ingrijpt, zodat zinloos geweld verder wordt ontmoedigd. 

(Advertentie)
(Advertentie)