"Friezen in buitenland blij om tjotters in Tasmanië te zien"

13 feb 2017 - 14:15

De drie Friese tjotters in Tasmanië hebben veel publiek getrokken. De houten schepen liggen in de haven van Hobart, waar het Australian Wooden Boat Festival de afgelopen dagen plaatsvond. Het enthousiasme was groot volgens Jack van den Berg, voorzitter van de Stichting Friese Tjottervloot. "Vooral Friezen en Nederlanders die in het buitenland wonen vonden het prachtig om de boten te zien en weer hun eigen taal te kunnen praten." Tasmanië viert het feit dat het eiland 375 geleden werd ontdekt door Abel Tasman.

Er zijn contacten gelegd met de gouveneur en de ambassadeur. "Ze hebben gevraagd of we over een paar jaar terug kunnen komen, maar dat moeten we nog even bekijken", zegt Jack van den Berg.

De drie tjotters van Stichting Friese Tjottervloot hadden wel te leiden van de reis naar Australië. Ze werden in een speciale container naar Tasmanië gebracht om te voorkomen dat ze zouden uitdrogen. Maar de schepen moesten in Tasmanië in quarantaine en werden opgeslagen in een droge, warme loods. Het hout is daardoor gekropen. Eenmaal in het water kwam één van de tjotters vol water te staan. De schepen worden deze week weer in containers gezet voor de terugreis. 

Trefwoorden: 
Tasmanië tjotters
(Advertentie)
(Advertentie)