Gemeenten moeten kennis delen bij vergunningen gaswinning

11 feb 2017 - 13:01

Lang niet alle Friese gemeenten hebben genoeg specialistische kennis over gasboringen. Dat is een probleem, omdat gemeenten, naast waterschappen en provincies, aanvragen moeten beoordelen van bedrijven die naar gas willen boren. Dat staat in de nieuwe mijnbouwwet. Wethouder Isabelle Diks van de gemeente Leeuwarden, die binnen de Vereniging Friese Gemeenten verantwoordelijk is voor gasboringen, wil dat ambtenaren van gemeenten die kennis hebben van gasboringen andere gemeenten helpen.

Sinds het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen willen gaswinbedrijven zoals Vermillion naar kleinere gasvelden boren. Vaak liggen die velden in gemeenten die nog niet eerder te maken hebben gehad met gasboringen.

Kennis delen

"Bepaalde gemeenten zoals Dongeradeel, Leeuwarden, Súdwest-Fryslân of bijvoorbeeld Harlingen hebben al ervaring met gas- en zoutwinning. Ik zou heel graag willen dat ambtenaren die gespecialiseerd zijn in zoutwinning en gasboringen, andere gemeenten van dienst kunnen zijn. Het zou goed zijn om een pool van zaakkundige ambtenaren te vormen, waar andere gemeenten ook gebruik van kunnen maken."

(Advertentie)
(Advertentie)