Noordelijke provincies positief over lijstrekkersdebat

08 feb 2017 - 19:37
Noordelijk Lijsttrekkersdebat 2017 - Foto: ANP

SNN, het samenwerkingsverband Noord-Nederland, is blij met de inhoud van het noordelijk lijsttrekkersdebat wat woensdag in Groningen werd gehouden. De provincies vinden het mooi dat verschillende lijsttrekkers gezegd hebben dat Nederland een 'ereschuld' aan het noorden heeft, wat betreft gaswinning. Ook hebben verschillende partijen aangegeven dat de werkgelegenheid bij Rijksdiensten in het noorden, zoals gevangenissen en defensie, niet verder omlaag kan. 

ChristenUnie, D66, 50Plus en SP hebben zelfs benoemd dat het noorden als mogelijk vestigingsplak bekeken moet worden als er nieuwe activiteiten zijn van het Rijk.

SNN lobbyt voor de belangen van de noordelijke provincies in Den Haag en Brussel en zal de politici ook na de verkiezingen herinneren aan de toezeggingen die ze op het debat hebben gedaan. Commissaris van de Koning René Paas van Groningen reageerde na afloop als voorzitter van SNN. "We hebben de lijsttrekkers vandaag horen beloven dat ze zich zullen inzetten voor publieke banen. Daar zullen we ze aan houden."

Volgens Paas wil het noorden de komende jaren met name inzetten op landbouw, eten, energie, water en gezondheid. "Daar zit economische groei, ook wat werkgelegenheid betreft." Aan het debat deden Lodewijk Asscher (PvdA), Emile Roemer (SP), Jesse Klaver (GrienLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Henk Krol (50Plus) mee. Voor de VVD deed fractievoorzitter Halbe Zijlstra met in plaats van lijsttrekker Mark Rutte.

(Advertentie)
(Advertentie)