Meer Groningen dan Friesland in levendig lijsttrekkersdebat

De ontevredenheid is de erfenis van het kabinet Rutte en Asscher. Die harde woorden sprak CDA-leider Sybrand van Haersma Buma woensdag in het Noordelijke Lijsttrekkersdebat in Groningen. De CDA-lijsttrekker sprak in een debat met Lodewijk Asscher (PvdA) over 'flip-flop-Mark Rutte', die vlak voor de verkiezingen een paar miljard extra in de zorg wil investeren.
Het debat in het provinciehuis in Groningen was georganiseerd door de drie noordelijke regionale omroepen en SNN en was live te zien bij Omrop Fryslân, RTV Noord en RTV Drenthe.
Premier Rutte, deed zelf niet mee aan het debat, maar stuurde zijn Friese fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Landelijke politieke thema's én de gaswinning in Groningen domineerden het debat, ook al omdat de lijsttrekkers werden opgewacht door honderden boze demonstranten uit Groningen, mensen die voor een groot deel geen vertrouwen meer in de politiek hebben. "Dat is terecht", zeiden Jesse Klaver (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) in koor. "Nederland heeft een ereschuld tegenover Groningen. De gaswinning moet naar onderen en de NAM mag zich niet meer bemoeien met de afhandeling van de schade." Onder de aanwezige lijsttrekkers is voor dit standpunt een duidelijke meerderheid. Alleen Halbe Zijlstra zei "dat het kabinet al veel heeft gedaan om Groningen tegemoet te komen."
Aan het debat werd meegedaan door VVD, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, CDA, PvdA en 50PLUS. Henk Krol van 50PLUS mocht aanschuiven, omdat de PVV, de partij die in de peilingen het grootste is, geen vertegenwoordiger stuurde. Krol deed in het debat het voorstel "om de trekker uit de mislukte nationale politie te trekken." Het bestuur en beheer over de politie moet volgens 50PLUS weer zo snel mogelijk terug naar de regio. De andere partijen reageerden er niet echt op, maar de meesten vinden wel dat er meer politie op het platteland moet komen. "De dorps- en wijkagent moet terug, zeker op plekken waar veel asielzoekers zijn ondergebracht", zei o.a. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Krol liet ook weten dat hij alleen mee wil doen aan de nieuwe coalitie als de pensioenleeftijd weer teruggaat naar 65. De andere lijsttrekkers reageerden daar geïrriteerd op. "Ik ben al blij als er een nieuwe coalitie komt", zei Halbe Zeilstra. "We kunnen nu niet werken met de voorkeurscoalities of blokkades." Alle partijen herhaalden nogmaals dat ze niet in een coalitie willen stappen met de PVV van Geert Wilders. "Ik ga wel een kopje koffie met hem drinken, maar de kans dat we er uitkomen is nihil", zei Zijlstra.
Friesland en Drenthe werden in het debat veel minder vaak genoemd dan Groningen, al zijn er genoeg thema's, zoals de krimp en het aansterken van de economie, natuurlijk voor alle provincies van toepassing. Over de problemen in de landbouw werd niet gepraat, ook over het pleiten van de drie noordelijke provincies dat het nieuwe kabinet weer een minister van landbouw moet krijgen. Het debat in het provinciehuis van Groningen was het eerste lijsttrekkersdebat van deze verkiezingscampagne en was daarom ook spannend, vooral voor debutanten als Jesse Klaver en Gert-Jan Segers. Het debat was voor het grootste deel levendig en zo-nu-en dan ook een beetje chaotisch, maar met acht lijsttrekkers die alle acht vreselijk graag willen is dat ook lastig te voorkomen.